Rund um Berlin z Gryfusem

12 – 14 października 2018

Zgodnie w wcześniejszą zapowiedzią wybieramy się na przepiękny szlak „Rund um Berlin”, który prowadzi przez wyjątkowo malownicze tereny dookoła stolicy Niemiec.

Wyprawa rowerowa trzydniowa.
Dystans dzienny: około 100km
Planowane tempo jazdy: 20 – 25 km/h.
Zapraszamy gorąco! 🙂

REGULAMIN

Rund um Berlin
12 – 14.10.2018

1. Organizatorem wyjazdu jest Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus. Wyjazd nie ma celu komercyjnego, a Organizator jedynie wykupuje usługi od innych podmiotów w imieniu uczestników wyjazdu, aby dzięki odpowiedniej ilości uczestników uzyskać jak najlepsze warunki finansowe dla uczestników wyjazdu. Wyjazd ma na celu promocję turystyki rowerowej, przybliżenie uczestnikom wyprawy piękna szlaku „Rund um Berlin” oraz integrację miłośników turystyki rowerowej. Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus podczas swoich wypraw promuje Pomorze Zachodnie oraz Szczecin poprzez rozdawanie materiałów promocyjnych oraz zachęcanie napotkanych rowerzystów do odwiedzenia Szczecina oraz Pomorza Zachodniego. Wyjazd odbywa się w ramach kampanii społecznej „Szczecin_z całego serca polecam AMBASADOR”.
  2. W wyjeździe mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie. Fundacja nie ponosi odpowiedzialności za żadnego z uczestników wyjazdu, za jego zachowanie, zaniedbanie czy zaniechanie w jakikolwiek sposób. Każdy z uczestników odpowiada sam za siebie i ponosi konsekwencje swojego zachowania, zaniedbania czy zaniechania.
  3. Każda osoba, która bierze udział w wyjeździe, robi to na własną odpowiedzialność i powinna ubezpieczyć się we własnym zakresie. Zachęcamy aby każdy uczestnik wyrobił i zabrał ze sobą Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego (EKUZ). Każdy z uczestników wyjazdu musi posiadać przy sobie dowód osobisty lub paszport.
  4. Rower musi spełniać wymogi odpowiednich przepisów prawnych obowiązujących na terenie Niemiec, w tym musi być wyposażony w oświetlenie przednie i tylne.
  5. Chociaż przepisy tego nie wymagają, dla własnego bezpieczeństwa należy obowiązkowo wyposażyć się w kask rowerowy.
  6. Należy pamiętać o zabraniu zapasowej dętki, zestawu naprawczego oraz innych akcesoriów potrzebnych do wymiany dętki i naprawy roweru jeżeli zajdzie taka potrzeba. Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus nie zapewnia wsparcia serwisowego ani żadnego innego wsparcia poza dobrym humorem podczas wyjazdu.
  7. Wszystkich uczestników obowiązują przepisy ruchu drogowego obowiązujące na terytorium państwa w którym aktualnie będziemy przebywać.
  8. Tempo jazdy: turystyczne (20 – 25km/h). Dystans do pokonania: około 300km (średnio 100km dziennie). Jedziemy w grupie i zależy nam na wspólnym miłym spędzeniu czasu podczas delektowania się pięknem szlaku „Rund um Berlin” a nie na biciu rekordów. Z drugiej jednak strony musimy mieć świadomość, że dziennie musimy pokonać około 100km i chcemy zwiedzić wiele interesujących miejsc na szlaku, a tylko utrzymanie odpowiedniego tempa umożliwi nam dotarcie do celu o rozsądnej porze stąd uczestnicy wyjazdu muszą dysponować kondycją umożlwiającą pokonanie takiego dystansu w założonym czasie.
  9. Uczestnik, który wycofa się na trasie ze wspólnej jazdy, musi we własnym zakresie zorganizować sobie bezpieczny transport do miejsca noclegu lub powrót do domu.
  10. Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus nie pobiera za udział w wyjeździe żadnej opłaty a jedynie pośredniczy w rezerwacji wspólnego noclegu dla uczestników wyjazdu oraz opłaceniu transportu. Ze względów logistycznych, ilość miejsc jest ograniczona więc decyduje kolejność zgłoszeń zarejestrowanych na stronie http://gryfus.szczecin.pl/rundumberlin2018 i dokonanie wpłaty w terminie 3 dni od zgłoszenia swojego udziału. Opłatę należy dokonać na konto Fundacji Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus podane w informacji zwrotnej, potwierdzającej przyjęcie zgłoszenia. Brak wpłaty rozumiane jest jako rezygnacja ze wspólnego wyjazdu. Każdy uczestnik naszej wyprawy przekazuje na konto Fundacji Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus kwotę 450 zł. Kwota w całości zostanie przeznaczona na organizację tego wyjazdu. Środki które pozostaną w budżecie po rozliczeniu wyjazdu zostaną przeznaczone na cele statutowe Fundacji. Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus nie odpowiada za standard, obsługę ani inne rzeczy oferowane przez ośrodki w których będziemy nocować.
  11. Aby móc korzystać z noclegów w schroniskach młodzieżowych w których mamy zakwaterowanie, wymagane jest posiadanie Legitymacji Międzynarodowej Polskiego Towarzystwa Schronisk Młodzieżowych. Dlatego osoby, które nie posiadają Legitymacji Międzynarodowej PTSM dodatkowo przekazują na konto Fundacji 45pln, które zostanie przeznaczone na zakup legitymacji.
  12. Należy pamiętać o odpowiednim ubraniu – proponujemy na tzw. „cebulkę”, stopy i dłonie najszybciej się wychładzają, dobra przeciwdeszczowa kurtka wskazana.
  13. W ramach przekazanych środków (450zł) uczestnicy mają zagwarantowane: dwa noclegi oraz śniadania na szklaku Rund um Berlin, transport ze Szczecina na szlak Rund um Berlin oraz z powrotem do Szczecina oraz transport bagaży podczas rajdu. Pozostałe wyżywienie we własnym zakresie. W Niemczech występują problemy z płatnością polskim kartami kredytowymi stąd zaleca się zabranie gotówki (EURO) lub korzystanie z bankomatów na miejscu.
  14. Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych przez Organizatora wyjazdu dla potrzeb wyjazdu.
  15. Uczestnik wyraża zgodę, aby zdjęcia, nagrania filmowe oraz wywiady z jego osobą, mogły być wykorzystane przez prasę, radio i telewizję a także w celach marketingowych Organizatora i sponsorów. Fundacja nie udostępnia danych osobowych, ani innych wrażliwych danych żadnemu sponsorowi. Dane mogą być wykorzystane jedynie w celu rejestracji na miejscach noclegowych lub w dokumentach wymaganych przez urzędy państwowe.
  16. Miejsce oraz czas zbiórki: parking przy RTV Euro AGD w pobliżu Dworca PKP Szczecin Turzyn (to samo miejsce w którym spotykaliśmy się przed poprzednimi wyjazdami na Rugię czy na szlak Odra – Nysa) w dniu 12 października 2018 wcześnie rano (dokładną godzinę podamy drogą mailową przed wyjazdem).
  17. Obecność uczestnika wycieczki jest potwierdzeniem, że zapoznał się z regulaminem, zrozumiał jego treść i w pełni akceptuje jego zapisy, w szczególności fakt, że sam jest odpowiedzialny za swoje czyny czy brak odpowiedniego przygotowania do wyjazdu.
Akceptuję regulamin i zapisuję się.