Szlak Orlich Gniazd z Gryfusem

31 maja – 2 czerwca  2019

Szlak Orlich Gniazd – szlak turystyczny przebiegający przez Jurę Krakowsko – Częstochowską. Nasza wyprawa wyruszy na ten szlak w Częstochowie, trasa będzie przebiegać przez większość zamków i warowni znajdujących się w jego sąsiedztwie. Pierwszy nocleg będzie się znajdować w okolicach zamku Morsko. Drugi dzień rozpoczniemy od zwiedzania zamku w Ogrodziencu, położonym na najwyższym wzniesieniu Jury. Następnie ruszymy podziwiać piękne tereny przyrodnicze z historią w tle. Tak podróżując do miejsca noclegu położonego w pobliżu miejscowości Ojców. Trzeci dzień to przejazd wzdłuż doliny Prądnika, obok Maczugi Herkulesa, przez Bramę Krakowską do stolicy województwa małopolskiego Krakowa.

Zapraszam do obejrzenia filmu pokazującego najciekawsze miejsca na szlaku, które będziemy mieli okazję podziwiać na naszej wyprawie. https://youtu.be/CQDx7yvI0IY

Zachęcamy każdego do wyrobienia karty EKUZ . W przypadku choroby lub wypadku potwierdza ona nasze ubezpieczenie . Mamy nadzieje , że nikt jej nie będzie musiał okazywać. Wyrobienie karty jest bezpłatne. Wniosek o wydanie karty można załatwić droga elektroniczna a karta przyjdzie do nas wprost do skrzynki pocztowej . Poniżej link do strony ze wszystkimi informacjami. EKUZ

1. Szlak Orlich Gniazd z Gryfusem 31.05. – 2.06. 2019 1. Organizatorem wyjazdu jest Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus. Wyjazd nie ma celu komercyjnego, a Organizator jedynie wykupuje usługi od innych podmiotów w imieniu uczestników wyjazdu, aby dzięki odpowiedniej ilości uczestników uzyskać jak najlepsze warunki finansowe dla uczestników biorących udział w wyjeździe. Wyjazd ma na celu – poza podziwianiem piękna krajobrazu – także integrację miłośników turystyki rowerowej. Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus stawia sobie za cel promowanie Pomorza Zachodniego oraz Szczecina.
    2. W wyjeździe mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie. Organizatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za żadnego z uczestników wyjazdu – za jego zachowanie, zaniedbanie czy zaniechanie w jakikolwiek sposób. Każdy z uczestników odpowiada sam za siebie i ponosi konsekwencje swojego zachowania, zaniedbania czy zaniechania.
    3. Każda osoba biorąca udział w wyjeździe robi to na własną odpowiedzialność i powinna ubezpieczyć się we własnym zakresie. Każdy z uczestników wyjazdu musi posiadać przy sobie ważny dowód osobisty.
    4. Rower musi spełniać wymogi odpowiednich przepisów prawnych obowiązujących w Polsce w tym musi być wyposażony w oświetlenie przednie i tylne.
    5. Chociaż przepisy tego nie wymagają, dla własnego bezpieczeństwa należy wyposażyć się w kask rowerowy.
    6. Należy pamiętać o zabraniu zapasowej dętki, zestawu naprawczego oraz innych akcesoriów potrzebnych do wymiany dętki i naprawy roweru, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Organizatorzy nie zapewniają wsparcia serwisowego ani żadnego innego wsparcia poza dobrym humorem podczas wyjazdu.
    7. Wszystkich uczestników obowiązują przepisy ruchu drogowego obowiązujące na terytorium kraju, w którym danym momencie będziemy przebywać.
    8. Tempo jazdy: turystyczne (20 – 25km/h). Dystans do pokonania ok. 210km. Pierwszy dzień 70km, drugi dzień 80km, trzeci ok. 60km.Jedziemy w grupie i zależy nam na wspólnym miłym spędzeniu czasu, podczas delektowania się pięknem okolic Jury Krakowsko – Częstochowskiej.
    9. Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy GRYFUS nie pobiera za udział w wyjeździe żadnej opłaty, a jedynie pośredniczy w rezerwacji wspólnego noclegu dla uczestników wyjazdu oraz innych kosztów wynikających z organizacji przejazdu. Ze względów logistycznych, ilość miejsc jest ograniczona, decyduje więc kolejność zgłoszeń wysłanych przez formularz na stronie gryfus.szczecin.pl/orlegniazda2019 i dokonanie wpłaty w terminie 5 dni. Opłatę należy dokonać na konto Fundacji Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus podane w informacji zwrotnej, potwierdzającej przyjęcie zgłoszenia. Brak wpłaty rozumiane jest jako rezygnacja ze wspólnego wyjazdu. Fundacja Szczeciński Klub Rowerowy Gryfus nie odpowiada za standard, obsługę ani inne rzeczy oferowane przez inne firmy, z których usług będziemy korzystali.
    10. Należy pamiętać o odpowiednim ubraniu – proponujemy na tzw. „cebulkę” – stopy i dłonie najszybciej się wychładzają, wskazana jest też dobra przeciwdeszczowa kurtka.
    11. Każdy uczestnik naszej wyprawy przekazuje na konto Fundacji Szczeciński Klub Rowerowy GRYFUS kwotę 480 zł. W terminie 5 dni od momentu zapisania 100,00 zł, w terminie do 30.03 kwota 200,00 zł, w terminie do 30.04 kwota 180,00 Kwota w całości zostanie przeznaczona na organizację wyjazdu. W ramach przekazanych środków uczestnicy mają zagwarantowane: – nocleg ze śniadaniem Morsko – nocleg ze śniadaniem Ojców – transport Szczecin – Częstochowa oraz Kraków – Szczecin – transport bagaży, wozem technicznym w trakcie wyjazdu. Pozostałe wyżywienie we własnym zakresie,
    12. Uczestnik wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych przez Organizatora wyjazdu dla potrzeb wyjazdu.
    13. Uczestnik wyraża zgodę, aby zdjęcia, nagrania filmowe oraz wywiady z jego osobą, mogły być wykorzystane przez prasę, radio i telewizję a także w celach marketingowych Organizatora i sponsorów.
    14. Miejsce zbiórki – zostanie podane na stronie Fundacji
    15. Obecność uczestnika wycieczki jest potwierdzeniem, że zapoznał się z regulaminem, zrozumiał jego treść i w pełni akceptuje jego zapisy, w szczególności fakt, że sam jest odpowiedzialny za swoje czyny czy brak odpowiedniego przygotowania do wyjazdu. Wstępny ramowy plan wyjazdu: 30.05 godz.21:00 – zbiórka, pakowanie rowerów (Szczecin) 31.05 godz. 7:00 dotarcie na start 2.06 wieczorem dotarcie do Krakowa, pakownia rowerów, wracamy do Szczecina 3.06 godz. ok. 7:00 powrót do Szczecina

ZAPISY OD 15.02.2019

AKCEPTUJE I ZAPISUJĘ SIĘ